Svenska män är världsmästare på att grilla. Trots det är många ute och cyklar. Myterna om grillning är många, menar ICA Maxis egen grillmästare Janne Karlsson.
– En halvsanning är att det skulle vara en väldigt stort smakskillnad mellan kol-och gasolgrill. Så är det inte – grillsmaken kommer från köttets fett som droppar ned på grillen, där det förångas och tränger in i köttet, säger han.
Så köttet tar alltså inte smak av kolen. Vill du smaksätta mat vid grillning kan du använda fuktiga Hickoryspån i små perforerade foliepaket på grillen.
En annan inte helt ovanlig myt om grillning är att fruktmarinad gör köttet mörare. Och visst – frukter som typ kiwi eller papaya bryter ned köttets enzymer.
– Men ska du marinera på det viset måste du marinera med salt i flera dagar. Bättre är att köpa mört kött redan från början, menar Janne Karlsson.
Att stirra sig blind på klockan och vända oxfilén, eller vad man nu grillar, efter exakt två minuter är inte heller att rekommendera.
– Grilltider är bara rekommendationer, det kan vara smart att vända köttet flera gånger. Då sänks temperaturen på ena sidan medan den andra grillas. På så sätt får du en vällagad köttbit som inte är bränd på utsidan och rå på insidan.
Har du tänt grillen med tändvätska ska du inte börja grilla för tidigt. Gör du det kan köttet få en konstig smak.
– Tändvätska ska du bara använda för att få fyr på elden. Vänta sedan till glödbädden är grå – det gäller att ha lite tålamod – då har tändvätskan brunnit upp helt och försvunnit.
När det gäller vilka redskap som ska användas är Janne Karlsson inte helt förtjust i grillgaffeln.
– Jag använder tång. En grillgaffel punkterar ytan och då rinner köttsaften ut och köttet blir torrare. Så satsa på en rejäl tång istället – gärna en som är lite längre så skyddar du händerna också från värme.